AKTUALITY

Malý strážce

Klára Reichlová | 19.1.2023 | 4. C

Duch skalního města

Na dno moře

Písek a řemesla

Na skok do pravěku

Asi si říkáte, co výše uvedená slovní spojení mají společného s „malými strážci“? A co se vůbec za těmi tajemnými výrazy ukrývá? Děti ze 4.C už to dávno vědí.

Naši čtvrťáci byli totiž Duchem Skaláku vybráni, aby se postupem celého školního roku stali „malými strážci skalního města“.

První setkání

Kluci a holky ze 4.C obdrželi v říjnu speciální audiopozvánku na dobrodružnou výpravu do skalního města od Andrejky, Léni a Vítka ze Sedmihorek. Děti byly jejich vzkazem nadšené a s velkým očekáváním jejich nabídku přijaly. V pondělí 24. 10. přijely vlakem v odpoledních hodinách a z kempu vyrážely rovnou do skal. Čekaly na ně nejrůznější aktivity a úkoly spojené s poznáváním tvarů, povrchů a barev skalního města. Navzájem se například vodily se zavázanýma očima podél pískovcových věží a učily se vnímat strukturu i rozmanitost této horniny. Na závěr setkání se skalami nesl nenápadný zvuk houslí, a když děti došly na místo, odkud se melodie nesla, objevily vzkaz od Ducha Skaláku a s ním i malý dárek. V dřevěné bedně pro ně byly připravené speciální deníčky „malých strážců“. Když jsme se společně vrátili do školy, kde jsme měli ten večer domluvené spaní ve třídě, měl každý možnost si svůj deník podepsat a všelijak vyzdobit.

Druhé setkání – „Na dno moře“

Na druhou společnou výpravu do skalního města jsme se vydali na konci listopadu. Naši kamarádi ze Sedmihorek na nás už čekali v kempu a tentokrát nás vzali na dobrodružnou cestu skalní divočinou. Děti se škrábaly do kopce mezi popadanými stromy, prolézaly skalními otvory, až se dostaly na malé náměstíčko. Tady pro ně měla Lenka připravené krátké loutkové divadlo o tom, jak se do Skaláku dostal mořský písek a jak vlastně celé to skalní město vzniklo. Skupinky dětí si potom mohly samy vyzkoušet, jak se takové Prakrkonoše a Prajizerky obrušovaly. Sílu řek a postupný odnos vrstev do moře simulovaly pomocí upravených pet lahví, vody a písku. Také si v kroužku názorně předvedly, jak z písku vznikl pískovec a z pískovce skalní město. A dokonce ho mohly na konci společně sníst!

Třetí setkání – „Písek a řemesla“

Že bychom se tentokrát za pískem a řemesly vydali jinam než do skal? No ovšem, myslíte si to správně, v prosinci jsme vyrazili do města! A hledali jsme tam kousky skalního města. Děti měly za úkol při procházce Turnovem hledat stopy pískovce a zapisovat je do tajenky. Tajenka je zavedla až na návštěvu ke sklářskému technikovi, panu Málkovi. V jeho dílně se dozvěděly, že sklo se vyrábí ze sklářského písku, prohlédly si formy na tavení skleněných plastik, sklářské pece a mnoho dalších materiálů a nástrojů spojených se sklářstvím. Každý si na závěr odnesl i malý suvenýr a ve škole děti měly prostor zapsat si dnešní zážitky do svých deníků.

A co nás čeká v pravěku? To se dozvíte příště! 😊